Veverita (Sciurus vulgaris L.)
Denumiri: Veverita si pui de veverita.
Descriere: Animal rozator de talie mica (230 - 480 g), suplu si gratios,
cu coada stufoasa si cu pamatufuri la urechi, veverita este inconfundabila.
Culoarea variaza de la caramiziu-roscat, la brun sau brun-inchis si de la
cenusiu-inchis pana la negru - brumat pe spate, pe flancuri si pe picioare.
Ventral, culoarea este galbena-albicioasa sau alba. Atat picioarele posterioare,
care sunt puternice si au 5 degete, cat si cele anterioare, care sunt mai mici si
au 4 degete, sunt prevazute cu gheare ascutite neretractile, adaptate pentru
viata preponderent arboricola pe care o duce. Picioarele din spate
servesc la efectuarea salturilor lungi, de pana la 4 - 5 m, iar cele anterioare la
prinderea de ramuri, la amenajarea cuibului, pentru dus mancarea la gura etc.
Dimorfismul sexual nu este evident.
Longevitate: 8-10 ani.
Sunete: Un tipat pe care-l scoate cand este speriata si un fel de sughit
infundat, completat de zgomotul infundat scos prin baterea locului in care se
gaseste cu picioarele, care se aud cand este agitata sau nelamurita.
Urme: Atat picioarele din fata, cat si cele din spate sunt asezate
perechi, dar in planuri diferite. Ca si la iepuri, picioarele din spate le depasesc
la mers pe cele din fata.
Simturi: Enumerate in ordinea sensibilitatii, sunt: vazul, auzul si mirosul.
Biotop: Se intalneste de la munte pana la campie, temporar si in afara
spatiului forestier (livezi, gradini, parcuri etc.).
Hrana: In mod obisnuit se hraneste cu verdeturi, seminte de conifere,
ghinda, jir, nuci, alune, muguri, fructe etc. Primavara roade coaja si linge seva
care se prelinge din rosatura ramurilor tinere, in special de mesteacan.
In mai mica masura si doar accidental consuma si hrana de natura
animala, constand in insecte si larve. Nu este nici confirmata, nici infirmata cu
certitudine parerea ca ar consuma si oua de pasari cantatoare. Este de retinut
insa faptul ca, pentru iarna, isi face provizii in scorburi si sub pietre.
Dusmani: Jderul si uliul porumbar sunt cei mai de temut. In mai mica
masura, pisica salbatica, bufnita si ceilalti pradatori care o pot surprinde pe
semiintuneric si, respectiv, pe sol.
Sociabilitate: Traieste izolat, exceptand femela cu pui si perechile in
perioada nuptiala, cand pot fi intalnite cate doua veverite in acelasi cuib.
Reproducere: Imperecherea are loc din februarie pana in iulie. Durata
gestatiei este de 38 zile. Fata de 2-3 ori pe an, cate 3-8 pui, care sunt golasi si
orbi timp de o luna. Puii sunt alaptati 5-6 saptamani, devenind complet
independenti la varsta de 7-8 saptamani.
Obiceiuri: Este un animal diurn. Noaptea se odihneste in scorburi si in
cuiburi amenajate cu mare migala, acoperite pentru a fi ferite de ploaie si
captusite cu material vegetal fin. O veverita are amenajate, de regula, mai
multe astfel de locuri de odihna in teritoriul ei, pe care le foloseste in
mod intermitent.
Vanare: Veverita nu se vaneaza in Romania, fiindca nu sunt motive
pentru a se invoca derogari in acest sens.































  << Atlas