Ciocarlia (Alauda arvensis L.)
Recunoastere: Este considerata cea mai mica pasare de interes
vanatoresc din Romania. Se intalneste in campul cultivat sau
necultivat agricol.
Face parte din marea familie a ciocarliilor (Alaudidae), prezinta un mot
caracteristic din pene, mai mic si mai putin evident comparativ cu creasta
ciocarlanului. Culoarea generala este maro-deschis cu pete dese mai
intunecate, aproape alba pe abdomen si cu marginea posterioara a aripii alba.
Glasul obisnuit este un ciripit sec. Cantecul pare nesfarsit, constand in
note inalte specifice, repetate in serii lungi. Incepe sa cante imediat dupa ce se
lumineaza si continua sa cante toata ziua. Primele sunete le scoate pe sol, apoi
se ridica cantand si zburand tot mai sus. Spre toamna, o data cu inceperea
pasajului, devine tacuta.
Este o pasare migratoare, care soseste primavara, in luna aprilie, cand
depune 4-5 oua, pe care le cloceste doar femela, timp de 14 zile. Masculul
canta si zboara in acest rastimp deasupra cuibului. Puii sunt nidifugi. Scoate
doua serii de pui pe an.
S-a vanat ocazional, dar si sistematic cu chematoarea, folosindu-se
alice de maximum 2,0 mm, in perioada 15 septembrie - 31 octombrie. Nu a fost
admisa vanatoarea cu oglinzi sau chematori electronice.

  << Atlas