Cormoranul mare (Phalacrocorax carbo B.)
Este pasare de pasaj si oaspete de vara, care se comporta frecvent in
Delta Dunarii si in lacurile de acumulare interioare, ca pasare sedentara. Doar
in iernile grele paraseste Romania, iar atunci cand o face, pleaca toamna
tarziu si soseste inapoi primavara devreme.
Este bine cunoscut si nu prezinta interes pentru vanatori.
Exemplarele din ambele sexe sunt de culoare neagra, cu capul, gatul si
pieptul de culoare negru lucios. Spatele este negru-masliniu mat. Gusa, sub
forma de sac, este lipsita de pene si are culoarea alb-murdar spre galben.
Picioarele negre au membrana interdigitala completa. In haina de nunta are
cateva pene zbarlite pe cap, iar exemplarele mature prezinta pete albe pe gat si
pe flancuri. Ciocul, lung si subtire, este intors la varf pentru a facilita prinderea
pestelui. Inoata foarte bine si se scufunda mult in apa, fugarind
pestele pe care-l ajunge din urma ca si vidra. Se hraneste aproape
exclusiv cu peste.
Traieste in colonii, se deplaseaza de regula in stoluri,
dar vaneaza solitar.
Dupa efectuarea scufundarilor sta la soare, cu aripile deschise, pentru
a-si zvanta penajul. Acesta, spre deosebire de cel al altor pasari acvatice, nu
este protejat prin ungere, deoarece glanda uropigiana lipseste la cormoran.
In luna aprilie femelele depun 3-4 oua, in colonii de cuiburi amenajate
in arbori. Puii sunt nidicoli si nu pot zbura decat la 8 saptamani.
Momentan vanatoarea este interzisa la aceasta specie.

  << Atlas