Harciogul (Cricetus cricetus L.)
Denumiri: Mai este denumit si hamster.
Descriere: Este un rozator de talie mica (150 - 350 g.), de culoare
bruna, bruna-roscata sau bruna cu nuante galbene, exceptand gusa, obrajii si
varful picioarelor, care prezinta pete albe-galbui. O particularitate a speciei o
constituie culoarea neagra pe abdomen. Dimorfismul sexual nu
este evident, iar coada pare scurta in comparatie cu corpul.
Longevitate: 10 ani.
Sunete: Se aude frecvent in perioada imperecherii, sub forma unui
mormait-pufait discret, imediat dupa ce se insereaza. In caz de pericol, tipa.
Urme: Sunt discrete din cauza greutatii reduse. Vizuinile amenajate in
teren deschis, verticale pe prima portiune, sunt caracteristice.
Simturi: Prezinta auz, vaz si miros mediocre.
Biotop: Traieste in zonele de campie si de coline joase, cu efective mai
mari in vestul tarii. S-a imputinat in centrul Romaniei si aproape a disparut din
zona de sud si de est. De altfel, este un animal pe cale de disparitie in Europa.
Prefera solurile cultivate cu cereale paioase, nu foarte umede si nici prea
nisipoase. Aici isi sapa vizuini de 1 - 1,5 m adancime, in care isi amenajeaza
culcusul uscat si depozitele de hrana, umplute din timp cu cate 10 - 20 kg de
seminte si suculente, separat pentru fiecare individ. Vizuinile de vara sunt mai
scurte si fara depozite de hrana.
Hrana: Se hraneste cu vegetale. In literatura de specialitate este
mentionat si consumul de hrana animala (insecte, viermi, pasari), ceea ce
ramane insa sub semnul indoielii.
Dusmani: Vulpea, pisica salbatica, dihorul, uliul, sorecarul, bufnita,
corbul etc. Responsabila de situatia precara in care se afla specia pare sa fie
insa chimizarea agriculturii.
Sociabilitate: Traieste izolat, exceptand mama cu pui.
Reproducere: Imperecherea incepe in aprilie, iar gestatia dureaza 20 de
zile. Femela fata de 2-3 ori pe an, cate 4-10 pui, orbi timp de 14 zile. Puii
devin independenti la 18-25 zile si maturi sexual la 3 luni. Este un animal
foarte prolific.
Obiceiuri: Are activitate nocturna. In iernile grele, dormiteaza.
Manifesta un pronuntat teritorialism si o mare agresivitate fata de semeni.
Vanare: Atunci cand numarul exemplarelor creste exagerat se impune
vanarea acestuia, dar numai cu aprobarea speciala necesara. Pana nu demult se
captura fara oprelisti cu capcane.
Pagube: Cand efectivele sunt mari, pagubele produse in culturile de
grau, dar nu numai, sunt vizibile si reclamate de proprietari. Dupa dezvoltarea
efectivelor, care poate deveni la un moment dat exploziva, urmeaza cu
certitudine declinul populational datorat epizootiilor, ca apoi fenomenul sa se
repete ciclic.

  << Atlas