Porumbelul gulerat (Columba palumbus L.)
Alte denumiri: Porumbel popesc, porumbel mare, porumbel ghindar.
Recunoastere: Este o pasare de pasaj, dar si un oaspete de vara in
Romania. In iernile blande, cand gaseste hrana suficienta, ramane sa ierneze in
sudul tarii, uneori in stoluri impresionante. In anumiti ani se comporta, din
acelasi motiv al suficientei hranei, ca pasare eratica.
Are aspectul caracteristic porumbeilor si o culoare cenusie-albastruie
specifica, comuna si pentru celalalt porumbel, de scorbura. Se deosebeste de
acesta din urma prin marime (cantareste peste 500 g) si prin trei categorii de
dungi albe vizibile: la aripi, pe flancurile gatului (care lipsesc la exemplarele
juvenile) si la coada. Ciocul este rosu, cu varful galben, iar picioarele rosii.
Porumbeii gulerati trec prin Romania in februarie-martie spre
nord, ca sa se inapoieze, in stoluri mari spre sud, in octombrie-noiembrie.
Exemplarele care raman in timpul verii pe teritoriul tarii noastre
prefera, pentru cuibarit, atat padurile de munte cat si cele din campie.
Hrana este variata si consta in diverse seminte, fructe, muguri si parti
din frunze, plante verzi si seminte de cereale etc.
Dusmani: Pasarile rapitoare de zi si de noapte, jderul si pisica
salbatica, ciorile si cotofenele care distrug, in general, doar ouale si
puii nezburatori.
Reproducere: Este specie strict monogama, care depune doua ponte, de
cate doua oua, in perioada aprilie - iunie. Cuiburile sunt amenajate in arbori.
Uneori ocupa cuiburi parasite de alte pasari.
Clocesc alternativ ambii parinti, timp de 17-19 zile. Puii sunt nidicoli,
fiind hraniti in prima saptamana cu o secretie a gusii, apoi cu seminte
regurgitate timp de 3-4 saptamani. Inca o saptamana stau pe crengi si sunt
hraniti asemanator. Devin repede independenti dupa plecarea din cuib, dar se
aduna in stoluri doar toamna.
Vanare: Se vaneaza in perioada 1 septembrie - 10 februarie, cu arma
lisa si alice de 2,5 - 3,0 mm.
Metodele de vanatoare practicate sunt: apropierea, ademenirea
porumbelului prin imitarea glasului acestuia si mai ales panda la locurile de
trecere, de adapat sau de hranire, folosindu-se sau nu atrape.

Porumbelul de scorbura (Columba oenas L.)
Alte denumiri: Golumb, porumbel albastru.
Recunoastere: Seamana cu porumbelul gulerat, dar este mai mic (250 -
350 g) si nu are nici o pata alba. Din contra, varful aripilor si varful cozii sunt
negre, prezentand si doua urme de linii inchise transversal la aripi.
Este o pasare de pasaj, dar se comporta si ca un oaspete de vara.
Soseste si pleaca o data cu porumbelul gulerat. Stolurile in care se grupeaza
pentru perioada pasajului sunt mari, neatingand insa dimensiunile celor
caracteristice porumbelului gulerat.
In Romania este intalnit in padurile de ses, in padurile din Lunca
Dunarii si in padurile de deal. Foarte rar este intalnit si la munte.
Isi construieste cuibul pe ramuri, dar foarte frecvent si in scorburi, de
unde se trage numele de porumbel de scorbura.
Hrana, inmultirea si obiceiurile sunt asemanatoare cu cele descrise
pentru porumbelul gulerat. Vanarea si perioada de vanare sunt identice cu
ale acesteia.

Gugustiucul (Streptopelia decaocto F.)
Este o specie alohtona, devenita sedentara in Romania, asemanatoare
ca aspect cu turturica, dar de dimensiuni putin mai mari decat aceasta. Se
deosebeste de turturica prin culoarea generala cafeniu-cenusie, prin semiluna
neagra localizata pe ceafa si prin coada mai lunga, negricioasa la baza si cu
mai mult alb la varf decat la turturica. Cuibareste si se odihneste
preponderent in localitati.
Depune cate doua oua, de mai multe ori pe an, in cuiburi amenajate in
pomi fructiferi, dar si in arbori, in constructii parasite, sub stresini de casa, in
cranguri etc. Puii sunt nidicoli.
Este o specie interesanta pentru vanatoare, dar cu un zbor mai lent
decat turturica, favorabil exersarii tirului la inceput de sezon. Perioada de
impuscare este 15 august - 28 februarie. Metodele si marimea alicelor
sunt identice cu cele prezentate, mai jos, pentru turturica.

Turturica (Streptopelia turtur L.)
Recunoastere: Este specie de pasaj si oaspete de vara in Romania.
Soseste in aprilie si pleaca in septembrie. Pasajul este in toi intre 1 si 10
septembrie.
Biotopul preferat il constituie padurile de campie si cele din zona de
deal, limitrofe terenurilor agricole.
Se recunoaste usor dupa penajul brun-roscat, patat cu negru,
abdomenul alburiu si gatul, capul si gusa usor roscate. Pe gat prezinta, de o
parte si de cealalta, doua semiluni negre. Coada este negricioasa cu varful alb.
Glasul este inconfundabil, de la acesta provenindu-i si numele.
Reproducere: Este o specie strict monogama, care depune doua ponte
pe an, de cate doua oua. Cuibul este amenajat in tufe sau in arbori, la mica
inaltime (2 - 3 m). Incubatia este scurta (14 zile), puii ramanand doar doua
saptamani in cuib, apoi inca o saptamana pe ramuri in preajma cuibului. La
varsta de o luna sunt deja buni zburatori.
Vanarea: Se vaneaza in perioada 15 august - 30 septembrie, cu arma
lisa si alice de 2,0 - 2,5 mm. Metoda cea mai des folosita este panda la locurile
de hranire sau de baut apa. Este apreciata pentru zborul foarte iute, tirul dificil
si carnea gustoasa.

  << Atlas