Rasul (Lynx lynx L.)
Denumiri: Ras, rasoaica, pui de ras.
Descriere: Este cel mai mare felid din Europa care atinge la maturitate
intre 15 si 40 kg. In situatii de exceptie, masculii pot ajunge pana la 45 kg.
Este un mamifer bine proportionat, cu picioare puternice adaptate pentru sarit,
coada scurta si smocuri de par la varful urechilor. Culoarea generala este
roscata, prezentand pe spate si pe flancuri pete caracteristice mai inchise, de la
brun inchis pana la negru. Sunt foarte rare exemplarele la care aceste pete apar
ca niste puncte estompate. Pe partea inferioara a gatului si pe abdomen
culoarea se deschide pana la alb-galbui.
Dimorfismul sexual nu este evident.
Longevitate: Traieste 12-14, maximum 18 ani. Varsta se determina, cu
oarecare aproximatie, dupa dentitie.
Sunete: Cand este speriat sau atacat, rasul maraie si pufaie ca si pisica.
In general rasii miauna plangator, destul de puternic, la inceput pe un ton mai
inalt, apoi pe un ton mai grav, terminat printr-un marait adanc. In perioada
imperecherii, tipetele rasilor amintesc de "concertul" pisicilor de casa. Atunci
se aude noaptea mieunatul ragusit al masculilor si tipatul strident de
aparare al femelelor curtate.
Simturi: Vazul si auzul sunt excelente, mirosul fiind de acuitate mai redusa.
Urme: Urma rasului seamana ca forma cu urma pisicii, dar este mult
mai mare. Urma-tipar nu se poate confunda cu nici o alta urma cand este clar
imprimata, deoarece pernitele caracteristice felidelor sunt eliptice, fara
imprimarea ghearelor. Pe zapada proaspata s-ar putea confunda cu urma de lup
sau de caine, dar rasul imprima oblic "calcaiul", de fapt partea de sub cot a
piciorului si chiar cotul piciorului din spate. In plus, urma-partie de ras este
dispusa intr-un usor zig-zag. Rasul mai lasa o urma distincta si
anume excrementele pe care le depune in locuri usor vizibile, pe cioturi, pe
arbori taiati, pe balarii. Excrementele nu sunt depuse numai de stapanul
locului, ci si de alti rasi care ajung in zona.
Habitat: Prefera padurile intinse si linistite situate la altitudini ridicate.
Coboara insa si in zonele de dealuri inalte. In general este atasat de locul sau
de trai, dar in lipsa de hrana face deplasari relativ lungi, de pana la 40 - 50 km.
Hrana: Rasul este, ca si pisica salbatica, un carnivor tipic, care prefera
hrana proaspata. Nu consuma cadavre vechi decat in mod exceptional,
reintorcandu-se insa intotdeauna la cadavrele proaspete ale animalelor
doborate de el. Se hraneste cu cervide, godaci si purcei, mamifere mai mici si
cu diverse pasari pe care le poate prinde. Pandeste cu rabdare victimele carora
le sare in spate, fie de pe locuri inalte (ramuri groase, stanci), fie apropiindu-se
furisat ca apoi, dupa cateva salturi, sa-l faca pe cel decisiv in spatele victimei.
La animalele de talie mare (la ciute, la cerbi, dar si la vacile domestice) rasul
se agata strans de pulpele acestora, mancand din zona anusului pana ce prada
cade epuizata de goana si din cauza pierderilor de sange. Ranile produse de ras
si urmele ghearelor acestuia sunt inconfundabile.
Rasul ingroapa superficial, de foarte multe ori, cadavrul animalului
doborat, neconsumat in intregime.
Pagube: Prin modul in care se hraneste, rasul produce prejudicii in
terenurile cu cervide si uneori in randul efectivelor de cocosi de munte. Foarte
rar se naraveste la animale domestice.
Dusmani: Rasul matur nu are practic dusmani. De lup se fereste. Puii
de ras pot sa cada insa prada atat lupilor, cat si cainilor de la stane si
acvilelor de munte.
Sociabilitate: Rasii traiesc solitar. Doar mama ramane, impreuna cu
puii ei de sub un an, intr-o grupare familiala temporara.
Reproducere: Rasii se imperecheaza incepand din luna februarie pana
la inceputul lunii aprilie. Sarcina dureaza 70 de zile, dupa care femela fata 2-3,
uneori 4 pui, care raman orbi timp de 16-17 zile. Puii devin independenti la
varsta de un an, iar maturi sexual la 2 ani. Culcusul, in special cel de fatare,
si-l amenajeaza in locuri foarte retrase (fisuri in stanca, vizuini, scorburi sau,
mai rar, sub arbori dezradacinati).
Obiceiuri: Este un animal cu activitate preponderent nocturna.
Vanare: Desi, este acum introdus in anexa speciilor strict interzise la
vanatoare, se impusca limitat, cu aprobarea si in conditiile stabilite de autoritatea
publica centrala care raspunde de protectia mediului. Se impusca pe baza de
autorizatie individuala, fie cu arma cu glont de calibru mic, de la 5,6 x 43 in sus,
fie cu arma lisa si alice de 4,5 mm. Iese intamplator la goanele mixte. Poate da
rezultate si la vanatoarea la panda si, in mai mica masura, la dibuit. Panda la
cadavrul animalului proaspat doborat de ras pare sa fie cea mai sigura. Nu se
poate spune insa ca exista o metoda sigura pentru vanarea rasului.
Trofee conventionale sunt considerate blanurile si craniile.

  << Atlas