Sacalul (Canis aureus L.)
Denumiri: Sacal, sacal mascul, sacal femela sau catea de sacal, pui de sacal.
Descriere: Seamana cu lupul ca aspect general si culoare, dar este mult
mai mic decat acesta, atingand doar 12 - 15 kg. Are coada vizibil mai scurta,
terminata ca si cum ar fi retezata, la majoritatea exemplarelor. Nuantele culorii
sunt in general mai diferite decat la lup, imbracand forme de la roscat pana la
fumuriu inchis pe spate. Dimorfismul sexual nu este evident.
Longevitate: Se apreciaza la 12-14 ani. Varsta se determina, cu
aproximatie, dupa uzura danturii.
Sunete: Urlete prelungi, amestecate cu schelalaituri si vaiete, care se
aud seara si noaptea, pentru strangerea haitei. In perioada imperecherii urletul
este mai frecvent, mai puternic si mai modulat.
Urme: Sunt foarte asemanatoare cu ale vulpii, dar cu putin mai mari
decat acestea. Sunt usor confundabile cu urmele unui caine de talie mica, de
care se deosebesc prin forma usor mai alungita si faptul ca au pernitele si
unghiile mijlocii mai apropiat imprimate.
Simturi: Vazul, mirosul si auzul sunt excelente. Este de regula foarte
atent, simtitor si cu reactii atat de rapide incat cu greu poate fi surprins.
Habitat: Originar din India si Ceylon (Sri Lanka) si-a extins arealul
pana in Balcani, fiind acum in expansiune spre nord. In Romania a fost
prezent in sud si in sud-est, dar a ajuns acum in centrul tarii, de-a lungul
raurilor interioare, si in vestul tarii, de-a lungul Dunarii. Mai nou a fost
semnalat in Maramures, iar in exteriorul tarii, in Serbia si Ungaria. Prefera
padurile linistite cu desisuri si cu vanat mic din abundenta. Expansiunea
speciei spre nord pare sa urmeze, cu oarecare intarziere, expansiunea
gugustiucului, originar din aceleasi zone de bastina.
Nota: Studii recente au aratat ca acesta este de fapt o sub-specie a lupului gri
(originar din Africa) si nu un sacal.
Hrana: De la soarece la caprior, ataca orice. Chiar si purceii de mistret
si viteii de cerb constituie hrana pentru sacal. Ataca in haita, fiind curajos si
insistent. Mananca insa, frecvent fructe, seminte, cereale si ierburi. A fost
observat mancand chiar rapita inghetata. Are asadar, un spectru alimentar,
mult mai larg decat vulpea si lupul.
Dusmani: Lupul pare sa-i fie singurul dusman eficient, care ii limiteaza
extinderea arealului altitudinal si spre nord. Nici rasul nu-l va tolera, in cazul
eventualei suprapuneri partiale a arealelor.
Sociabilitate: Este un animal sociabil, care traieste si care vaneaza in
haita. Mersul obisnuit este "la trap". Haita este condusa, ca si in cazul lupului,
de perechea conducatoare.
Reproducerea: Atinge maturitatea sexuala la un an. Imperecherea are loc
in februarie-martie. Fata dupa 62-63 de zile, in aprilie-mai, de regula in vizuini,
cate 3-8 pui. Puii, orbi in primele 10-14 zile, devin independenti la 3-4 luni.
Vanarea: Se practica tot timpul anului, la panda (la
trecatori si la cadavre), la goana si chiar la dibuit, cu arma cu glont de calibru
5,6 mm, maximum 6,5 mm. Mai mult se impusca insa la goana, cu arma lisa si
alice de 3,5 - 4,5 mm.
Pagube: Produce pagube atat in randul animalelor domestice, cat si in
randul celor salbatice. Desi acest aspect nu a fost cercetat sistematic, este clar
ca sacalul este extrem de periculos pentru progenitura de caprior, de lopatar si
de muflon, dar si de cerb si mistret in conditii favorabile. Vaneaza frecvent
iepuri si fazani. Acolo unde se instaleaza sacalul, vulpea se rareste. Se impune
o atentie deosebita pentru tinerea efectivelor de sacal sub control.

  << Atlas