Zimbrul (Bison bonasus L.)
Denumiri: Masculul se numeste zimbru sau taur, femela zimbroaica
sau vaca, iar puiul vitel.
Descriere: Este un animal masiv, de 500 - 900 kg masculul si pana la
600 kg femela. Se misca totusi foarte usor in hatisul padurii, gratie formei
inguste si inalte a corpului. Culoarea ambelor sexe este bruna-inchis. Parul
este in general lins, dar mai lung in partea anterioara a corpului, pe gat si cap,
unde se prezinta usor incretit. Sub maxilarul inferior si pe gat prezinta barba.
Coarnele sunt persistente la ambele sexe, lungi de pana la 45 cm la
mascul. Coarnele cu craniu si bustul de zimbru constituie trofee
conventionale, iar blana prelucrata covor trofeu neconventional.
Longevitate: 25-30 de ani. Varsta se stabileste cu aproximatie dupa
aspectul exterior, iar cu precizie dupa dentitie.
Sunete: Un muget profund si mugete mai usoare de chemare.
Urme: Amprentele sunt asemanatoare rudelor sale domestice, dar mai mici.
Simturi: Miros si auz bune, vaz mai slab.
Biotop: Padurile intinse, dese si umede, cu subarboret abundent, cu ape
curgatoare si cu poieni inierbate.
Hrana: Se compune din lujeri, din muguri si din scoarta copacilor, din
licheni, din muschi, din frunze si din iarba.
Dusmani: Nu are. In situatii de exceptie, ursul si lupul pot fi potentiali
pradatori pentru exemplarele slabe si izolate, precum si pentru vitei.
Sociabilitate: Traiesc in grupuri mixte, de 2-30 de exemplare, mai des
intalnite fiind cele mari. Doar taurii batrani traiesc izolat.
Pagube: Intrucat traieste in rezervatii, nu sunt contabilizate pagube.
Potential poate produce pagube atat in fondul forestier, cat si in terenul cultivat
agricol.

  << Atlas